Празнина КОЈА сјае: Македонија Saturday, 2024-05-18, 8:48 AM
Welcome Guest | RSS
Main | Blog | Sign Up | Login
Main Menu
Main Menu
музика [1]
текстови [2]
фотографии [2]
филмови [5]
разно [12]
теми [4]
Main Menu
Statistics
Rate my site
Total of answers: 5
Statistics
Login form
Search
Calendar
«  November 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Entries archive
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • Main » 2013 » November » 6 » Примордијална Традиција
    5:28 AM
    Примордијална Традиција

    Примордијална Традиција


    Примордијалну Традицију Генон је у својим делима, писаним између 1930. и 1940. године, узимао као полазну тачку за нешто што је сматрао језгром највиших универзалних Истина и Принципа. Истина лежи у срцу сваке аутентичне религије. Свака од различитих традиција је манифестација ове Примордијалне Традиције, и свака је стаза ка практичној реализацији ових принципа у човековом животу. Те Истине и Принципи укорењени су у духовном свету, доступне су људима кроз објаву која лежи у срцу свих религија. Инсистира се на универзалној нарави традиционалне истине, која лежи у срцу различитих религијских форми, те надаље указује се на унутрашње јединство самих традиционалних форми, које стоје уједињене насупрот модерном свету, који се темељи забораву ових традицијских Принципа.

    Такво одређење сматра да свака цивилизација и традиција служи духовном задатку: „она делује као канал за традиционални утицај на свако подручје људског живота. Рене Генон у свом делу „Владавина квантитета" говори да је традиционална цивилизација одраз унутрашњег људског друштвеног поретка укупног богаства универзалне стварности.

    Према томе сваки аспект данашње цивилизације можемо сматрати као антитрадиционалан. Удаљавајући се од Примордијалне Традиције, модерни човек се удаљио од једине истинске наде коју је поседовао, која му је омогућавала да се бори за индивидуалну трансформацију бића, која је највиша могућност људског живота и највиши циљ који оправдава све човекове препреке и патње на земљи. Примордијална Традиција објављује метафизичке корене „кризе модерног света" са његовим катаклизмичним исходом и улога Традиције је да разјасни идеје аутентичних езотеријских учења које су још увек остале делотворне.
    У „Оријенталној метафизици" и „Владавини квантитета" Рене Генон увиђа важност ове опште замисли за разумевање начина на који се модерно доба тј. „мрачно доба" развијало и удаљило од сакралне традиционалне Истине. Модерна цивилизације је аномалија и распад традиционалних вредности друштва, то се није десило одједном и тешко је пратити ток историје и дешавање тог пада.

    Света Традиције је примордијалне и перенијалне нарави, док модерна филозофија не може бити ни приближно тако описана. Традиција брани свето изнат профаног, свете елементе од којих не може бити одвојена и она је антитеза модерном и секуларном. Традиција узима Бога, док модерна филозофија човека као полазну тачку. Примордијална Традиција на модерну филозофију и религију гледа као на профану, тј. секуларну. Идеја сакралности је клин који раздваја ове две перспективе.
    Традиционални оквири су увек и свуда темељито исти о ма каквом облику је реч. Различити облици су настали складно различитим менталним условљеностима и различитим околностима места и времена, и они су израз једне истине. Знање традиционалних Принципа је суштинско и метафизичко знање у истинском смислу речи и оне су универзалног карактера.

    Category: текстови | Views: 266 | Added by: Вељанко | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Only registered users can add comments.
    [ Sign Up | Login ]
    Copyright Празнина која сјае © 2024