Празнина КОЈА сјае: Македонија Wednesday, 2024-10-16, 5:17 PM
Welcome Guest | RSS
Main | | Sign Up | Login
Main Menu
Main Menu
Statistics
Rate my site
Total of answers: 5
Statistics
Login form
Search
Calendar
«  July 2016  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Entries archive
Site friends
  • Create a free website
  • Online Desktop
  • Free Online Games
  • Video Tutorials
  • All HTML Tags
  • Browser Kits
  • Main » 2016 » July » 18 » Posjeta Victorije Nuland Skopju - Novi ultimatumi "režimu" i prijetnje sankcijama-N.Babic
    2:18 AM
    Posjeta Victorije Nuland Skopju - Novi ultimatumi "režimu" i prijetnje sankcijama-N.Babic

    Posjeta Victorije Nuland Skopju - Novi ultimatumi "režimu" i prijetnje sankcijama

    • piše: N.Babic

    Makedonsko izdanje Radija Slobodna Europa javlja kako su zapadni "namjesnici" u Skopju, njemački izaslanik Johannes Haindl i zamjenica američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Victoria Nuland "učinili sve da stranke postignu dogovor o izborima".

    Victoria Nuland je najavila da će se sporazum postići u narednim danima, prenose Utrinski dnevnik, a Nova Makedonija izlazi s naslovnicom na kojoj je izjava gospođe Nuland: "Vidimo svjetlo na kraju tunela!"

    Izbori će se možda održati 6. studenog, iako je pitanje što se do tada može dogoditi.

    Victoria Nuland se sastala i s Katicom Janevom, predsjednicom Specijalnog javnog tužiteljstva. Mediji konstatiraju "kako se omča steže", jer će se Specijalnom tužiteljstvu, koje je osnovano na zahtjev prozapadne socijaldemokratske oporbe i njihovih gazda iz Bruxellesa i Washingtona, "pridružiti posebni sud i policija". Metafora sa "stezanjem omče", vjerojatno oko nečijeg vrata, prilično je neugodna za čuti, posebice kada dolazi od strane medija koje podržava i plaća jedna od "najstarijih demokracija na svijetu".

    Victoria Nuland je izrazila podršku radu Specijalnog javnog tužiteljstva, koje je, kako kaže, od ključnog značaja za povratak vladavine prava i istinskog pravnog sustava u Makedoniji.

    "To je ključno ako zemlja želi postati članica EU i NATO saveza", dodala je Victoria Nuland.

    Prema njezinim riječima, SAD se nadaju da će politička kriza u Makedoniji biti riješena bez prinudnog uvođenja sankcija.

    Nakon susreta s liderima četiri vodeće političke stranke, Katicom Janevom, sastala se i s predstavnicima nevladinog sektora, te novinarima. Ovakav susret, ako ćemo suditi po rezultatima sličnog u Ukrajini, ne sluti na dobro.

    Radio Slobodna Europa piše "kako izgleda da je Nuland izvukla neke adute iz rukava".

    No, Nikola Gruevski je izjavio je "kako su posebni odjeli neprihvatljivi i nisu dio Sporazuma iz Pržina", kojim je vlast u Makedoniji popustila pred ucjenama Zapada i oporbe, te pristala na raspisivanje prijevremenih izbora.

    No, znakovito je da se uvijek kada treba riješiti neki problem Zorana Zaeva i oporbenih socijaldemokrata u Skopju  nađu njemački izaslanik Johannes Haindl i zamjenica američkog državnog tajnika za euroazijske poslove Victoria Nuland. Njihov dvoje, vjerojatno više Nuland nego Haindl, stvaraju novu makedonsku vladu, koja ni po koju cijenu ne smije činiti VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

    Ovo samo potvrđuje tvrdnju da bombe, kojima je Zoran Zaev izazvao političku krizu u zemlji, nisu djelo makedonskih tajnih službi, nego ih je snimao njemački BND na zahtjev američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

    U stvari, Gruevski i Ivanom moraju otići jer, između ostalog, podržavaju prolazak ruskog plinovoda preko Makedonije i infrastrukturni projekt kojim bi se Kina iz grčkih luka povezala sa srcem Europe.

    Što god "Šareni revolucionari" u Makedoniji tvrdili i govorili o kriminalu, korupciji, građanskim slobodama, njihove vođe i organizatori nemira dobro znaju koji je glavni razlog destabilizacije Makedonije.

    Iako je vidljiv otisak Washingtona u "Obojenoj revoluciji", primjetna je i uloga Njemačke, koju potvrđuje prisutnost  izaslanik Haindla u svim pregovorima i događanjima u Makedoniji.

    Nije čudo, jer se Njemačka desetljećima pokušava probiti na Balkan, još od vremena cara, pa do Trećeg Reicha, kada je to činila vojnim putem.

    Moguće je da svjedočimo još jednom proboju Njemačke na Balkan, a Zapad je stvorio konfliktnu situaciju kako bi ostvario svoje geopolitičke ciljeve.

    Ranije je projekt na udaru bio "Turski tok", iako bi on sada opet mogao zaživjeti, a drugi globalni projekt kojeg treba osujetiti je "Novi Put svile", čiji je inicijator Kina, a njegov prolazi i kroz Makedoniju.

    Trasa "Novog Puta svile" bi trebala biti dionica željezničke pruge koja bi polazila od luke Pirej u Grčkoj kroz Makedoniju, Srbiju i Mađarsku u srce Europe. Kinezi su već kupili grčke luke i s makedonskom vladom koju treba svrgnuti imaju dobre odnose.

    Osim toga, tu je i zastrašivanje ljevičarske vlade Grčke i desničarske vlade Mađarske, kako se ne bi osmjelile i uložile veto kada se bude raspravljalo o produženju sankcija protiv Rusije. Skopje je jasan znak da im u protivnom prijete "Obojene revolucije".

    Prema nekim analitičarima je cilj stvara je krhke federacije u Makedoniji, što vodi u daljnju fragmentaciju zemlje i regije, a moguće je i stvarnje velikog i jakog saveznika Zapada u obliku Velike Albanije.

    U Makedoniji Albanci čine četvrtinu stanovništva i specifičnost te zemlje  jest snažan albanski faktor. Mnogi albanski lideri se zalažu za Veliku Albaniju, neki javno, a drugi kriomice, a koju bi po njihovoj zamisli trebali činiti Albanija, Kosovo, dijelovi Srbije, Makedonije i Grčke. Stoga je opasnost od novog sukoba Slavena i Albanaca na teritoriju nekoliko zemalja više nego realna. Osim toga, već postoje albanski naoružani odredi, koji su tijesno povezani s radikalnim islamistima ili skupinama organiziranog kriminala.

    Sve to stvara eksplozivnu mješavinu koja u bilo kojem trenutku može rasplamsati sukobe u više balkanskih država.

    Sukob između makedonske vojske i albanskih oružanih formacija 2001. je završen Ohridskim sporazumom, potpisanim pod pritiskom međunarodne zajednice. Prema tom sporazumu, Albanci su dobili najširu autonomiju o kojoj mnoge manjine diljem Europe i svijeta mogu samo sanjati. Albanci danas nisu spremni ni na kakve ustupke i čini se da političke nesuglasice namjeravaju rješavati i drugačijim putem, ne samo političkim dijalogom. To potvrđuju i napadi albanskih terorista na makedonsku policiju.

    Tako se, osim osujećivanja ruskog i kineskog projekta, nad Europom nadvila realna opasnost od novog etničkog i vjerskog sukoba.

    Krizu su dobrim dijelom izazvale optužbe čelnika takozvane socijaldemokratske oporbe Zorana Zaeva protiv premijera Nikole Gruevskog da je prisluškivano 20 000 makedonskih građana. Ali mnogi smatraju da u maloj Makedoniji tajne službe uopće nemaju na raspolaganju resurse za istovremeno prisluškivanje 20 000 ljudi, piše Sergej Markov s moskovskog Sveučilišta Plehanov.

    Izvor informacija o prisluškivanju je bivši šef obavještajne službe Zoran Veruševski, koji je bio u tijesnom kontaktu s tajnim službama NATO pakta. Zato pristaše Gruevskog smatraju da makedonske građane nije prisluškivala domaća obavještajna služba, već tajne službe NATO zemalja, koje su proslijedile te podatke makedonskoj oporbi. Konkretno – sve je učinila njemačka obavještajna služba BND po nalogu američke NSA.

    U makedonskoj priči je generalno primjetan njemački trag, a da specijalni njemački izaslanik Johannes Haindl ne povuče kakav pogrešan potez pobrinut će se zamjenica američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Victoria Nuland. Makedonci bi zaista trebali biti oprezni, jer, gdje god su se uplitali u unutarnje poslove suverenih država, iza gospođe Nuland i njenog supruga Roberta Kagana je uvijek ostao krvavi trag.

     

    Извор: “Alter Mainstream Info“

     

    Views: 236 | Added by: Вељанко | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Only registered users can add comments.
    [ Sign Up | Login ]
    Copyright Празнина која сјае © 2024